Cirkus Olympia

2018

chapiteau2016

Bilder och text får fritt användas, men endast i artiklar mm om Cirkus Olympia. Fotograf skall anges. Bilder, logotyper och annonsorginal hittar du under länken Press/Pressbilder.

 

PRESS-INFORMATION 2018

För 34:e året i rad ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång turné genom Sverige. 170 platser skall besökas från Skillinge i söder till Södertälje i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.

 

I år firar cirkuskonsten 250 år! För 250 år sedan, den 4 april 1768, bjöd Philip Astley in publiken till vad som var världens allra första cirkusföreställning i London. Genom att skapa en föreställning med konstryttare, dresserade djur, akrobater och clowner i en cirkelformad manege, hade en helt ny konstform fötts. Redan 1787 arrangerade den engelske konstryttaren Peter Price den första cirkusföreställningen i Sverige. 2005 antog Europaparlamentet en resolution som erkände den klassiska cirkuskonsten med akrobater, clowner och djur, som en del av Europas kulturarv.

Cirkus Olympias direktör, Henrika Bengtsson, berättar att Cirkus Olympia, som startade 1985, i år är den enda större svenska cirkus, med akrobater, clowner och djur i programmet, som turnerar i Sverige. "För ett par år sedan var vi fem. Vi känner naturligtvis ett stort ansvar att, tillsammans med vår mindre kollega Cirkus Diana Rhodin, som enda representanter för en 250-årig konstart överleva och utveckla konstarten. Det finns många moln på cirkushimlen, inte minst det faktum att många kommuner genom höga avgifter och inskränkningar av möjligheten att affischera, gör det ekonomiskt omöjligt att arrangera cirkusföreställningar där. Ljuspunkterna är att det finns en stor publik som vill uppleva äkta levande cirkusföreställningar på sin hemort. Till skillnad från i stort sett alla andra konstformer uppbär cirkusen inga kommunala eller statliga bidrag utan finansieras helt av sin publik. Det är således de som köper en cirkusbiljett, som gör det möjligt att se levande äkta cirkusföreställningar med akrobater, clowner och djur i Sverige 2018!"

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder och de flesta har aldrig tidigare uppträtt i Skandinavien. Man presenterar dessutom egna djurgrupper som varit gästengagerade på några av Europas mest prestigefyllda cirkusar.


De spanska clownerna Rivelinos, som tidigare i år mottog den prestigefyllda The Charlie Chaplin Award, vid den internationella cirkusfestivalen i Albacete i Spanien, lockar till skratt i tre olika entréer. Luftakrobaten David Hammarberg, som förra säsongen gästspelade på Wallman's i Köpenhamn är tillbaka högt under cirkuskupolen med sitt alldeles egna luftnummer i bungee-trapets. Armborstskytten Martti Peltonen, från Finland utför ett spännande och annorlunda nummer på Wilhelm Tell-temat. Duo Stauberti från Tjeckien uppträder i ett nummer som på cirkusspråk kallas perch. Den kvinnliga partnern gör akrobatiska konster högst uppe på metallpålen, som balanseras på undermannens panna. Även när han cyklar enhjuling! Detta är världens bästa perchnummer och Duo Stauberti belönades med Silverclownen vid den internationella cirkusfestivalen i Monte Carlo 2018. Föreställningen innehåller ytterligare två luftnummer, Nancy Stauberti utför sina konster hängande i håret och Liina Aunola arbetar högt under cirkuskupolen i det som på cirkusspråk kallas vertikalrep.

Cirkus Olympias egna djurnummer har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Jessica & Niklas Bengtsson presenterar stora Tinkerhästar och små Shetlandsponnies och en blandad djurgrupp med kameler, Jersey-kor och lamadjur. Henrika Bengtsson  uppträder med sina busiga och leksugna hundar och Natascha Jarz och David Hammarberg framför ett lekfullt nummer med alpackor och getter.

Cirkus Olympia kännetecknas av traditionsrik cirkusunderhållning för hela familjen, inramad av vacker musik och modern showteknik. Årets 2 timmar långa program ackompanjeras av en stor cirkusorkester.

 

Se "Årets program" på www.cirkusolympia.se för ytterligare info om årets artister.

För intervju eller bakgrundsinformation ring: 070-338 11 88 eller 070-637 27 07.

 


 


FAKTA:

  • Tältet: 28 m i diameter
  • Sittplatser: 600 st
  • Medverkande: 40 personer
  • Föreställningar: 200/år
  • Nationaliteter: 10 st
  • Fordon: 30 fordon och 20 vagnar (över 1 km lång karavan)
  • Djur: 50 st (varav ca 25 medverkar i årets föreställning)
  • Turnestart: 2018-03-24 kl 15 i Oskarström

CIRKUS OLYMPIA
Sjölyckevägen 11, Drängsered, 314 98 TORUP
Tel.070-338 11 88Alessandro Gillert & Cristina Moia

© Copyright 2011-2016 Cirkus Olympia

All rights reserved