logo

Företagsinformation

Varumärket Cirkus Olympia ägs av familjen Bengtsson.

Årets föreställning är producerad av Bengtsson Entertainment AB

 

Bengtsson Entertainment AB

Sjölyckevägen 11, Drängsered

314 98 Torup

Org.nr. 559035-5706

 

epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Telefon: 070-338 11 88

 

Fakta om årets turné

  • Cirkus Olympia har premiär i Oskarström den 24 mars 2018 och slutar säsongen i mitten av september. Däremellan hinner man spela drygt 200 föreställningar på 170 olika platser mellan Södertälje i norr och Skillinge i söder. Oftast spelar man på en ny plats varje dag.
  • När föreställningen är slut tar det ca 1 timme att riva tältet, packa utrustningen och vara på väg till nästa plats. Morgonen därpå tar det knappt 2 timmar att bygga upp cirkusen på nytt.
  • Cirkus Olympia har 40 medverkande och 50 djur, ca 25 av dem är med på årets turné. När cirkusen flyttar så är karavanen, med 30 fordon och 20 vagnar, drygt en kilometer lång!
  • Cirkustältet har 600 sittplatser.

Djurpolicy

Cirkus Olympia har valt att inte arbeta med vilda djur, utan endast tamdjur som levt tillsammans med människan i årtusenden. Dressyren tar till vara djurens flockegenskaper och naturliga beteenden i en koreograferad tablå, som uppnås genom beröm och belöningar. Djuren har även under turné tillgång till stora rasthagar där de rör sig fritt. Transporten från plats till plats sker i godkända djurtransporter och varar sällan mer än en timme. Cirkus Olympia tar sitt djurskyddsansvar på största allvar, besiktigas regelbundet av länsstyrelsen och rättar sig efter lagar, regler och ev. myndighetspåpekande.

Innan årets första föreställning ska alla cirkusar besiktigas av länsstyrelsen, genom en så kallad inbesiktning.

De noteringar som redovisas nedan är hämtade från länsstyrelsens djurskyddsinspektörers besiktningsprotokoll 2018:

 

Cirkus Olympia - Inbesiktigad 2018-03-20


Cirkus Olympia kommer under säsongen 2018 att turnera med två lamadjur, fyra kameler, två nötkreatur, 7 hästar, 6 alpackor, 4 getter och 10 hundar.

Samtliga djur som medföljer cirkusen kontrollerades, förutom alpackorna Pumba och Black som  hölls på Cirkus Olympias vinterkvarter. Samtliga utrymmen och transporter kontrollerades, likaså journalföring, turnéplan och ett flertal slumpmässigt utvalda pass. Fullständig passkontroll gjordes av tre hästpass. En uppdaterad och komplett djurförteckning inkom till Länsstyrelsen 2018-03-20.

Samtliga djurutrymmen inklusive manegen kontrollerades utan anmärkning. Hästarna,alpackorna, nötkreaturen, kamelerna och lamorna hölls vid kontrollen i beteshagar. Enligt uppgift hölls alpackorna och getterna växelvis i en och samma beteshage dagtid. Samtliga djur hade fri tillgång till vatten i baljor. Djuren bedömdes vara i normalt hull och god kondition; hovar, klövar etc. var välverkade och djuren upplevdes vara lugna och tillfreds i sina utrymmen.

Brist och bedömning: Vissa av journalerna för cirkusens djur var inte kompletta avseende djurID, datum för hov-och klövvård, kontaktuppgifter till djurhållare etc.Åtgärdades under kontrollen.

Brist och bedömning: Mattan på rampen på släpet med registreringsnummer HHW947 var delvis trasig och bubblig samt hade på några ställen släppt från underlaget. Cirkus Olympia åtog sig att skicka in bilder till Länsstyrelsen efter att de bytt ut gummimattan. Uppföljande kontroll kommer göras genom inskickade bilder. (Åtgärdat)

 

 

 

 

Cirkus Olympias historia

chapiteaux

 

 

När vi gav oss ut med Cirkus Olympia första säsongen 1985 så hade vi inte mycket med oss, minns Herbert Bengtsson i ett samtal inför 30-årsjubiléet 2014, strax innan han avled den 20 april 2014. Tältet rymde 300 personer och vi tog oss runt med 3 husbilar, 2 husvagnar och en djurtransport. Programmet bestod av tre artistfamiljer, två små ponnies, en fjordhäst och musiken kom från en bandspelare. Idag är det betydligt svårare att hålla reda på allt. Vi har drygt 60 anställda, 30 fordon och 20 cirkusvagnar. Numera rymmer vårt tält 600 personer. Men vi bygger fortfarande tältet på mindre än tre timmar och en timme efter att föreställningen är slut så är allt nerpackat så att cirkuskaravanen kan rulla vidare.

Vi har också gjort många udda föreställningar. Bland de roligaste minnena vi har var de två somrar vi medverkade i cirkusmusikalen "Sixten & Elvira" i Kristianstad. Det var mycket givande att arbeta med Hasse Alfredsson, som var föreställningens regissör. Henrika medverkade tillsammans med hunden Kicki i TV-serien "Ålder okänd", med Sven Bertil Taube och Eva-Britt Strandberg i huvudrollerna. Vi har även skräddarsytt konferensarregemang i cirkusmiljö, modevisningar, mässor åt olika företag. Bl a åt Axfood-gruppen, Forskningsbyn Ideon, KIAB m.m.

När vi startade cirkusen kunde vi i vår vildaste fantasi aldrig tro att vi 30 år senare skulle driva ett så stort cirkusföretag. Inte heller att vi skulle presentera ett så pass internationellt gångbart program som vi gör idag. Men det är ingen dans på rosor att driva en cirkus. Det är hårt arbete under långa arbetsdagar och är helt utan statligt eller kommunalt stöd.

Cirkus Olympias vinterkvarter är en gård i Drängsered i Hylte kommun som ligger i Halland. 1989 köpte Herbert och Henrika Bengtsson gården och här har de byggt ett stort stall åt sina djur samt en träningsmanege och rasthagar. Tack vare att vi har fått ordentliga arbetsförhållande så har vi kunnat träna nya djurgrupper från grunden, varje år. I Cirkus Olympias stallar står idag 50-talet djur: hästar, kameler, lamadjur, hundar. På vinterkvarteret gör man i ordning alla fordon och all teknisk materiel i egna verkstäder inför den sex månader långa turnén.

Sedan Herbert Bengtsson gått bort, fortsätter hans hustru Henrika och barnen Jessica och Niklas Bengtsson med sina respektive hans arbete och fortsätter att utveckla cirkuskonsten i Sverige och den egna skapelsen Cirkus Olympia enligt den självklara devisen “The Show Must Go On”.

 

 

 


 

CIRKUS OLYMPIA Sjölyckevägen 11, Drängsered SE-314 98 Torup Sweden

tel: 070-338 11 88,