pressinformation 2022

Bilder och text får fritt användas, men endast i artiklar mm om Cirkus Olympia.  Fotograf skall anges. Bilder, logotyper och annonsoriginal hittar du under länken Pressbilder

cirkus olympia - ÄNTLIGEN TILLBAKA!

För 36:e året i rad ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång turné genom Sverige efter två års ofrivilligt uppehåll. 170 platser skall besökas från Smygehuk i söder till Södertälje i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.
 
Cirkus Olympias direktör, Niklas Bengtsson, berättar att i september 2019 avslutades säsongen i mitten av september och ingen anade att det skulle dröja så här länge innan artisterna kunde möta publiken igen. "Vi förberedde oss att gå ut på turné både 2020 och 2021, men Covid19-pandemin och dess restriktioner medförde en ofrivillig paus som varade ända till vår premiär i april 2022. Cirkuskonsten var en av de branscher och kulturformer som drabbades allra hårdast av pandemin. Men vi har fått värdefullt stöd av Kulturrådet för att överleva pandemin och kunna göra en kraftfull återstart 2022."

Sverige tog 2020 upp turnerande klassisk cirkus på den nationella förteckningen enligt Unescos konvention om bevarande av immateriella kulturarv. "Vi känner ett starkt stöd i det svenska samhället och att det inte bara är vi som längtat efter återstarten utan att även vår publik runt om i landet längtar efter att åter få uppleva äkta, levande cirkusunderhållning för ”barn i alla åldrar” s äger Niklas Bengtsson.

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder och de flesta har aldrig tidigare uppträtt i Skandinavien. Man presenterar dessutom egna hästar och hundar som man tränat från grunden och som man sköter om som familjemedlemmar.  

En cirkusföreställning är alltid en kollektiv prestation, men om någon av artisterna ändå skall lyftas fram så är det svenske akrobaten David Hammarberg, som gjorde succé i TV-programmet Talang 2020. Han visar sitt unika luftnummer i bungy-trapets och har dessutom världspremiär för ett helt nytt stolbalansnummer. Under turnén leder David, på många platser cirkus-workshops för barn, som får visa upp sina resultat i kvällens föreställning. Clownen Rico,  engagerar både barn och vuxna med skratt och glädje. Lusesita & Matteo Farell presenterar ett akrobatnummer i den cirkusdisciplin, som kallas perch, dvs Matteo balanserar en lång stång på huvudet och i toppen av stången utför Lusesita avancerad akrobatik.  Paret arbetar även med tempojonglering i föreställningen och Lusesita presenterar sitt luftnummer i kedjor, som hon tönte stor framgång med i den polska versionen av Talang. Föreställningen har en tydlig humoristisk tonvikt och vi får förutom Clownen Rico även stifta bekantskap med repriskomikern Pazco som även lockar till skratt i sitt komiska trampolinnummer.  Cirkus Olympias egna hästar och hundar har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar sina vackra Tinker-hästar och ponnies och Henrika Bengtsson  uppträder med sina busiga och leksugna hundar. Fatime uppträder med tränade katter. Hemma i Budapest engagerar sig Fatime på frivillig väg för att rädda och skaffa nya hem till herrelösa katter och leder kurser för kattägare. 

Cirkus Olympia kännetecknas av traditionsrik cirkusunderhållning för hela familjen, inramad av vacker musik och modern showteknik. 
Se "Årets program" på www.cirkusolympia.se för ytterligare info om årets föreställning. För intervju eller bakgrundsinformation ring: 070-338 11 88.

Årets Charlie 2022

Henrika Bengtsson, fick vid Cirkus Olympias premiär den 9 april 2022 ta emot cirkuskonstens motsvarighet till filmens Guldbaggen; ÅRETS CHARLIE från Akademien för Cirkuskonstens Bevarande.

Cirkusakademiens Prisjury hade beslutat tilldela Henrika Bengtsson hederspriset ÅRETS CHARLIE 2022 för hennes kulturella insatser till fromma för Cirkuskonstens bevarande. Prisutdelare var Cirkusakademiens Direktör Janne Näsström och Schreibstallmeister Hans Lindgren samt Kassachefen Johan Vinberg. Ett flertal Akademiledamöter var närvarande. Det blev en stor och glädjande överraskning för Henrika. 
Bilden finns att ladda ner som högupplöst under fliken Pressbilder.

Fakta

Tältet: 28 m i diameter
Sittplatser: 600 st
Medverkande: 40 personer
Föreställningar: 200/år
Nationaliteter: 10 st
Fordon: 30 fordon och 20 vagnar (över 1 km lång karavan)
Djur: Egna hästar och hundar medverkar i årets föreställning
Turnestart: 2023-04-01 kl 15 i Oskarström


CIRKUS OLYMPIA
Sjölyckevägen 11, Drängsered, 314 98 TORUP
Tel. 070-338 11 88

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.