pressinformation 2023

Bilder och text får fritt användas, men endast i artiklar mm om Cirkus Olympia.  Fotograf skall anges. Bilder, logotyper och annonsoriginal hittar du under länken Pressbilder

cirkus olympia - PÅ VÄG IGEN!

För 37:e året i rad ger sig Cirkus Olympia, som har sitt vinterkvarter i halländska Drängsered, ut på en sex månader lång turné genom Sverige efter två års ofrivilligt uppehåll. 170 platser skall besökas från Smygehuk i söder till Södertälje i norr och man planerar att spela 200 föreställningar.
 
Cirkus Olympias direktör, Niklas Bengtsson, berättar att efter två år med inställda föreställningar på grund av pandemin, kunde man äntligen återstarta verksamheten 2022.  "Vi hade ingen aning om hur gensvaret skulle bli när vi efter två års uppehåll äntligen fick möta vår publik igen. Faktum var att många förskolebarn aldrig någonsin hade sett en cirkusföreställning. Gensvaret blev överväldigande. Vi hade slutsålda föreställningar på plats efter plats och vår längtan att återigen möta vår publik var besvarad. När vi summerade säsongen 2022 så var det vår bästa någonsin. "

Sverige tog 2020 upp turnerande klassisk cirkus på den nationella förteckningen enligt Unescos konvention om bevarande av immateriella kulturarv. "Vi känner ett starkt stöd i det svenska samhället och att det inte bara är vi som längtat efter återstarten utan att även vår publik runt om i landet längtar efter att åter få uppleva äkta, levande cirkusunderhållning för ”barn i alla åldrar” s äger Niklas Bengtsson.

Familjen Bengtsson har byggt upp Cirkus Olympia, från ingenting till ett stort modernt nöjesföretag. Varje år presenterar man ett helt nytt internationellt cirkusprogram. Cirkus Olympia är en i allra högsta grad internationell arbetsplats och i år har man engagerat spännande artistgrupper från 10 olika länder. Man presenterar dessutom egna hästar och hundar som man tränat från grunden och som man sköter om som familjemedlemmar.  

En cirkusföreställning är alltid en kollektiv prestation, men om någon av artisterna ändå skall lyftas fram så är det den svenske Nalle Clown, som i 30 år har spridit skratt och glädje till barn och unga. Nu kommer hans livsdröm äntligen att gå i uppfyllelse; att få jobba på en riktig cirkus! Inspirerad av världens bästa clowner genom tiderna kommer Nalle Clown att bjuda på musik, trolleri och förstås... skratt! 
Frida Evelina Persson är internationell luftakrobat, från Sverige, som närmast kommer från ett cirkusengagemang i Spanien. Tjeckiska akrobatduon Irena och Karel Lagroni är tillbaka i Cirkus Olympia med sin komiska kaskadör-akrobatik. Irena Lagroni är en av Europas främsta antipodister, dvs hon jonglerar med fötterna. Nicolas Lagroni debuterade för ett par år sedan i Cirkus Olympia och är tillbaka med ett fulländat nummer med studsbolls-jonglering. Från Ukraina och Tjeckien kommer kommer Duo Sunrise med ett unikt och vackert luftnummer och Editha presenterar ett avancerat jonglerings- och rockringsnummer. Cirkus Olympias egna hästar och hundar har såklart sin självklara plats även i årets föreställning. Niklas Bengtsson presenterar sina vackra Tinker-hästar och ponnies och Henrika Bengtsson uppträder med sina busiga och leksugna hundar. 
Cirkus Olympia kännetecknas av traditionsrik cirkusunderhållning för hela familjen, inramad av vacker musik och modern showteknik. 

Se "Årets program" på www.cirkusolympia.se för ytterligare info om årets föreställning. För intervju eller bakgrundsinformation ring: 070-338 11 88.

Årets Charlie 2022

Henrika Bengtsson, fick vid Cirkus Olympias premiär den 9 april 2022 ta emot cirkuskonstens motsvarighet till filmens Guldbaggen; ÅRETS CHARLIE från Akademien för Cirkuskonstens Bevarande.

Cirkusakademiens Prisjury hade beslutat tilldela Henrika Bengtsson hederspriset ÅRETS CHARLIE 2022 för hennes kulturella insatser till fromma för Cirkuskonstens bevarande. Prisutdelare var Cirkusakademiens Direktör Janne Näsström och Schreibstallmeister Hans Lindgren samt Kassachefen Johan Vinberg. Ett flertal Akademiledamöter var närvarande. Det blev en stor och glädjande överraskning för Henrika. 
Bilden finns att ladda ner som högupplöst under fliken Pressbilder.

Fakta

Tältet: 28 m i diameter
Sittplatser: 600 st
Medverkande: 40 personer
Föreställningar: 200/år
Nationaliteter: 10 st
Fordon: 30 fordon och 20 vagnar (över 1 km lång karavan)
Djur: Egna hästar och hundar medverkar i årets föreställning
Turnestart: 2023-04-01 kl 15 i Oskarström


CIRKUS OLYMPIA
Sjölyckevägen 11, Drängsered, 314 98 TORUP
Tel. 070-338 11 88

Epost: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.